Υπόμνημα Φοιτητών προς τον Δήμαρχο για τα ατυχήματα έξω από τα Πανεπιστήμια συνοδεύον την συλλογή 1100 υπογραφών

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Το τμήμα της Εγνατίας Οδού ανάμεσα στο Πα.Μακ. και στη Φοιτητική Λέσχη του Α.Π.Θ. αποτελεί ένα σημείο υψηλής επικινδυνότητας για τους πεζούς (που στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές) λόγω των συνθηκών της κυκλοφορίας και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας. Υπάρχουν περιπτώσεις δηλαδή, όπου ο δύο λωρίδες κυκλοφορίας είναι ασφυκτικά γεμάτες και οδηγοί -κυρίως δίτροχων- οδηγούν ΠΑΝΩ στη διαγράμμιση που διαχωρίζει τις λωρίδες με σκοπό να προσπεράσουν ή να προπορευτούν, αγνοώντας την πιθανή ύπαρξη πεζών που στάθηκαν εκεί επειδή προέκυψε ανάγκη. Σε άλλες περιπτώσεις, όπου στο σημείο δεν υπάρχει συμφόρηση και ο δρόμος είναι άδειος, παρατηρείται πολύ συχνά οχήματα (δίτροχα και τετράτροχα) να αναπτύσσουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες -που εννοείται πως απαγορεύονται ρητά από τον Κ.Ο.Κ.- με άμεσο κίνδυνο να παρασύρουν οποιονδήποτε τύχει να βρίσκεται ακόμα και στο πεζοδρόμιου του εν λόγω σημείου, που στην περίπτωση της πλευράς της Λέσχης του Α.Π.Θ. είναι εμφανώς προβληματικά και ακατάλληλο λόγω του μεγέθους και της θέσης του.

Πριν από 2 εβδομάδες, την Κυριακή 8 Μαρτίου συνέβη το γνωστό πλέον δυστύχημα στο συγκεκριμένο σημείο και συγκλόνισε όλη την πόλη. Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι αυτό το δυστύχημα ήταν το σημαντικότερο, ίσως, αλλά μόνο ένα από τα πολλά που συμβαίνουν κάθε μήνα στο σημείο αυτό. Η πιθανή μη γνωστοποίηση των άλλων ατυχημάτων, που είναι αποτέλεσμα του μικρού τραυματισμού που συνήθως υφίσταται ο παθών, δε σημαίνει ότι μπορούν να αγνοηθούν και να μη συνυπολογιστούν στις ζημιές που προκαλούνται στους πεζούς που διαβαίνουν αυτό το τμήμα της Εγνατίας.

Αμέσως μετά το θανατηφόρο ατύχημα της 8ης Μαρτίου φοιτητές του Πα.Μακ. δραστηριοποιήθηκαν με στόχο την συσπείρωση και καταγραφή της δυσφορίας φοιτητών και πολιτών για την κατάσταση που περιγράφτηκε παραπάνω και την αίτηση βελτίωσης της ασφάλειας του συγκεκριμένου σημείου από τις αρμόδιες αρχές. Έτσι, συγκεντρώθηκαν 1.100 υπογραφές φοιτητών και πολιτών για το προαναφερθέν αίτημα. Αρωγός και υποστηρικτής της προσπάθειας αυτής είναι η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών η οποία επί χρόνια μάχεται για τα στοιχειώδη δικαιώματα που πρέπει να κατακτήσουν οι πεζοί στη Θεσσαλονίκη.

Φοιτητές του Πα.Μακ., του Α.Π.Θ. και του Α.Τ.Ε.Ι.Θ., Πολίτες της Θεσσαλονίκης και μέλη της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών, ζητάμε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατό -μετά από προφορική χρονική δέσμευση- μέτρα για μεγαλύτερη προστασία και ασφάλεια των πεζών που χρησιμοποιούν το τμήμα της Εγνατίας Οδού ανάμεσα στο Πα.Μακ. και τη Φοιτητική Λέσχη του Α.Π.Θ..

Ενδεικτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι:

·      δημιουργία υπέργειας διάβασης πεζών που να συνδέει την είσοδο της Λέσχης του Α.Π.Θ. με την είσοδο του Πα.Μακ.

·      δημιουργία υπόγειας διάβασης πεζών που να συνδέει τα δύο προαναφερθέντα σημεία

·      δημιουργία διάβασης πεζών με σηματοδότηση που να συνδέει τα ανωτέρω σημεία

·      χτίσιμο νησίδας πάνω στη διαγράμμιση που διαχωρίζει τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας

·      τοποθέτηση οδόσημων με τα ανώτατα όρια ταχύτητας της κυκλοφορίας και την προειδοποίηση για την συχνή διέλευση πεζών

·      τοποθέτηση ειδικών μέτρων για την υποχρεωτική μείωση της ταχύτητας (σαμαράκια)