Υπόμνημα Ενωσης Πεζών προς τον Δήμαρχο για τα προβλήματα προσέγγισης των φοιτητών σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

 

Υπόμνημα της Ενωσης προς τον δήμαρχο για τα προβλήματα προσέγγισης των φοιτητών σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

 

Με αφορμή τη φονική παράσυρση φοιτητή από αυτοκίνητο μπροστά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η οργάνωσή μας ζητά τη διορθωτική παρέμβαση των υπηρεσιών για τα παρακάτω:

  • Να ληφθούν μέτρα για την 100% ασφαλή διάσχιση της λεωφόρου Κ. Καραμανλή από τους πεζούς. Η άμεση κατάργηση της στάσης λεωφορείου μπροστά στην είσοδο ΣΣΑΣ είναι ένα προσωρινό μέτρο που θα μειώσει αμέσως τους αριθμούς ανεξέλεγκτων διασχίσεων της λεωφόρου.

  • Να τακτοποιηθεί με σήμανση και μικρή διευθέτηση του χώρου η διέλευση πεζών γύρω από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στην Γ' Σεπτεμβρίου.

  • Να διαπλατυνθούν το πεζοδρόμια της Κ. Καραμανλή από την πλατεία Συντριβανίου μέχρι τις εισόδους ΠΑΜΑΚ και ΣΣΑΣ, που σήμερα με οφέλιμο πλάτος 60 εκατοστών “εξυπηρετούν” χιλιάδες πεζούς καθημερινά.

 

Η παρούσα κατάσταση με τρεις λωρίδες μηχανοκίνητης κυκλοφορίας και ανεξέλεγκτη ταχύτητα αλλά και στάθμευση των αυτοκινήτων, αποτελεί εξευτελιστική αντιμετώπιση για τους ανθρώπους, και και υπακούει στο δόγμα “όλα για το αυτοκίνητο”. Η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών θα επιθυμούσε να δει έργα περιορισμού του πλάτους του οδοστρώματος, μείωσης της ταχύτητας των αυτοκινήτων και δημιουργίας μεγάλων πεζοδρομίων που θα προσκαλούν τον κόσμο να περπατήσει. Η ταπείνωση του μηχανοκίνητου οχήματος και η ανύψωση του ανθρώπου που κινείται με τη μυική του δύναμη αποτελεί πανευρωπαϊκή προτεραιότητα, υποχρέωση (αλλά και δέσμευση) της πολιτείας.

 

Θεσσαλονίκη, 23/3/2015