Ποδηλατοπορία και πεζοπορία στην Ουρανούπολη

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής συνόρων Αγίου Όρους, σε συνεργασία με τους Πολύχρωμους Ποδηλάτες, τους Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης και την Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών,  διοργανώνει το Σάββατο 20 Αυγούστου την πρώτη Ποδηλατοπορία & Πεζοπορία Ουρανούπολης, διεκδικώντας αξιοπρεπείς ποδηλατικές και πεζοπορικές υποδομές στη διαδρομή από τα Νέα Ρόδα μέχρι την Ουρανούπολη και τα όρια του Αγίου Όρους. 

«Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση του 1991 η περιοχή από την Ιερισσό μέχρι και την οριογραμμή του Αγίου Όρους.
 
Αμέσως μετά τα Νέα Ρόδα βρίσκεσαι να πορεύεσαι παράλληλα ή μέσα στο έργο που έφτιαξε πριν 2.500 χρόνια ο Πέρσης βασιλιάς για να περάσει τα καράβια του.  Από την Τρυπητή και μέχρι τον Πύργο του Ανδρόνικου θαυμάζεις το πράσινο και τη θάλασσα στα πόδια σου, και μετά την Ουρανούπολη, από τον παραλιακό χωματόδρομο εισάγεσαι στο Αθωνικό τοπίο και καταλήγεις στην αναδυόμενη από τα ερείπια Μονή Ζυγού.
 
Πιστεύουμε πως αυτή η διαδρομή χρειάζεται, εκτός από την τακτοποίηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, αξιοπρεπείς υποδομές για περπάτημα και ποδήλατο. Χρειάζεται άνετο ασφαλές πεζοδρόμιο και ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης. Ακόμη καλύτερα, δρόμο με ξεχωριστή χάραξη μακριά από τη θορυβώδη και ρυπαρή διέλευση των αυτοκινήτων όπου αυτό είναι δυνατό. Δρόμο με δική του ταυτότητα, σήμανση και ιστορικές πληροφορίες, με νυχτερινό φωτισμό και σκιασμένα σημεία ανάπαυσης για τις ζεστές ώρες, με παγκάκια και βρύσες. Θα μπορούσε να λέγεται “Αθωνικός Περίπατος” και να γίνει παγκόσμια γνωστός και αναγνωρίσιμος.
 
Στην προσπάθεια να τονιστεί τη σημασία της ιστορικής και πανέμορφης αυτής διαδρομής στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, διοργανώνεται το Σάββατο 20 Αυγούστου ποδηλατοπορία που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από τα Νέα Ρόδα και θα καταλήξει στη Μονή Ζυγού. Στο ίδιο σημείο θα καταλήξει και πεζοπορία που θα ξεκινήσει στις 10:30 από τον Πύργο Ουρανούπολης.
Καλούμε τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους καλοκαιρινούς και εφήμερους κατοίκους και επισκέπτες, να ξεσκονίσουν το ποδήλατό τους, να το επιδιορθώσουν στα φορητά συνεργεία που θα οργανωθούν τις προηγούμενες μέρες σε Ιερισσό, Νέα Ρόδα και Ουρανούπολη, και να συμμετέχουν στην ποδηλατοπορία. Καλούμε όσους θέλουν να περπατήσουν, να βρίσκονται στις 10 στον Πύργο της Ουρανούπολης.
 
Το πρόγραμμά πιο αναλυτικά είναι το παρακάτω:
ΠΟΔΗΛΑΤΑ: 9:30 συγκέντρωση ποδηλάτων και ποδηλατών στην θέση "διώρυγα του Ξέρξη" έξω από τα Νέα Ρόδα. Ενοικίαση ποδηλάτων για όσους δεν έχουν (θα υπάρχουν 40 ποδήλατα προς ενοικίαση).
10:00 Εκκίνηση ποδηλάτων προς Τρυπητή, Ουρανούπολη, Μονή Ζυγού.
11:00 άφιξη στη Μονή Ζυγού.
ΠΕΖΟΙ: 10:00 συγκέντρωση στον Πύργο Ουρανούπολης, προαιρετική ξενάγηση στον Πύργο, ο οποίος θα είναι ανοιχτός για επίσκεψη
10:30 εκκίνηση πεζοπορίας
11:00 άφιξη στη Μονή Ζυγού.
 
Η ποδηλατοπορία θα γίνει με συνοδεία Τροχαίας, γιατρού και ποδηλατικού συνεργείου. Επίσης, αυτοκίνητο συνοδείας θα παραλαμβάνει μαζί με το ποδήλατό του όποιον ποδηλάτη θελήσει να σταματήσει πριν τον τερματισμό.
Στο δρόμο θα υπάρχουν «σταθμοί δροσιάς» οργανωμένοι από τα ξενοδοχεία και στο χώρο κατάληξης της πορείας θα προσφερθούν μπουγάτσα και αναψυκτικά.
Θα υπάρξει ξενάγηση στη μονή Ζυγού  για όσους το επιθυμούν, από αρχαιολόγο της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Θα προσφερθεί δωρεάν επιστροφή των ποδηλατών στον τόπο εκκίνησης με  λεωφορεία  ξενοδοχείων και μεταφορά των ποδηλάτων από την εταιρεία διοργάνωσης ποδηλατικών εκδρομών Charioteer Tours.
Όσοι ποδηλάτες επιθυμούν, μπορούν να επιστρέψουν στα νέα Ρόδα με ποδήλατο.
Για τη διευκόλυνση της διαμονής όσων έρθουν από άλλες περιοχές, θα υπάρχουν ειδικές τιμές σε ξενοδοχεία της περιοχής.
 

Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου