Προσκυνητάρι ακυρώνει πεζοδρόμιο

Στη Θεσσαλονίκη, στο πεζοδρόμιο της Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο ύψος του αριθμού 43 μπορείτε να δείτε ένα αξιοθέατο. Δίπλα στο βυζαντινό ναό της Παναγούδας, ξεφύτρωσε πάνω στο πεζοδρόμιο, ακριβώς πάνω στη ροή κίνησης των πεζών, ένα προσκυνητάρι, κακέκτυπο του ναού. Μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν και νόμιμο! Είχε άδεια από το Δήμο Θεσσαλονίκης και από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν έγκαιρες. Με την εκσκαφή για τη θεμελίωσή του στις 9 Μαΐου αντιδράσαμε αμέσως η “Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών”, το “Δίκτυο Κινήσεων της Θεσσαλονίκης” μαζί με μέλη της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας”. Τοποθετήσαμε πανώ διαμαρτυρίας και ειδοποιήσαμε τον κόσμο, την Αστυνομία καθώς και τις υπηρεσίες του Δήμου για τη σχεδιαζόμενη ασχήμια.

Ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, αντιλαμβανόμενος ότι κάτι δεν πήγε καλά με την αδειοδότηση, ειδοποιεί τον εφημέριο του ναού της Παναγούδας να σταματήσει τις εργασίες και να περιμένει συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14 Μαΐου. Ο εφημέριος καθησυχάζει τον Αντιδήμαρχο ότι θα περιμένει την ετυμηγορία του Δήμου, αλλά με μια αυθαίρετη κίνηση τοποθετεί το προσκυνητάρι στην επίμαχη θέση, χαράματα της μέρας που επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση 14ης Μαΐου, όπου είμασταν παρόντες, αναστέλλει την άδεια που είχε δώσει και αναθέτει στη Αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού να μελετήσει και να υποδείξει στην εκκλησία νέα, νόμιμη θέση, στην οποία θα μετακινηθεί (κάποτε...) το προσκυνητάρι.

Εμείς συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και ξεκινάμε συλλογή υπογραφών. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (28 Μαΐου 2009) υποβάλλουμε 740 υπογραφές πολιτών που θεωρούν απαράδεκτη την τοποθέτηση του κτίσματος πάνω στο πεζοδρόμιο και ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του. Υπό την πίεση των πολιτών το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει νέα απόφαση για άμεση μετακίνηση του κτίσματος... κατά λίγα μέτρα, έτσι ώστε να μην εμποδίζει (τόσο) τη διέλευση των πεζών. Ταυτόχρονα ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού δηλώνει πως δεν θα ξαναπαραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος για παρόμοια χρήση.

Πάντως μέχρι αυτή την ώρα το προσκυνητάρι βρίσκεται στη θέση που μπήκε αρχικά, και εμποδίζει (έως και εξαγριώνει) τους διερχόμενους, ενώ φέρνει σε αμηχανία όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν.

Ευχαριστούμε όσους συνυπέγραψαν το αίτημα απομάκρυνσης. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και την συλλογή υπογραφών μέχρις ότου το προσκυνητάρι μετακινηθεί (850 υπογραφές μέχρι την Κυριακή 31/05). Στείλτε μας στο welcome@enosipezon.gr όνομα και κάποιο στοιχείο (ηλεκτρονική ή ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο).

Δείτε την παρουσίαση του θέματος από το Mega channel εδώ .


Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου