Η Ένωση των Πεζών για τα μέτρα "στήριξης" της αγοράς της Θεσσαλονίκης

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η είδηση όπως δημοσιεύθηκε:

16 Δεκεμβρίου: Η λήψη 15 μέτρων για τη στήριξη και την τόνωση της αγοράς του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, μετά τα πρόσφατα επεισόδια, συμφωνήθηκε στη διάρκεια σύσκεψης το πρωί στο δημαρχείο της πόλης, με επικεφαλής το δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η επιστροφή όλων των πινακίδων από τη δημοτική αστυνομία, χωρίς την καταβολή προστίμου, έως τις 31 Δεκεμβρίου, η ελεύθερη στάθμευση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο πλακόστρωτο της παραλίας.

Η Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών πιστεύει πως η αρχή του σχεδιασμού της πόλης με προτεραιότητα στον άνθρωπο υπονομεύεται από αυτά τα μέτρα. Η πόλη μας παραδίδεται ακόμη μια φορά στην κυριαρχία της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας και της άναρχης στάθμευσης.

Η δημοτική –όπως και η νομαρχιακή- αρχή μας, αντιλαμβάνονται τις μετακινήσεις ως κίνηση αυτοκινήτων και όχι ανθρώπων.

Η Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών ερωτά τη δημοτική αρχή:

  • Πώς βελτιώνεται η προσπελασιμότητα του κέντρου με την ελεύθερη στάθμευση των ΙΧ αυτοκινήτων; Γιατί είναι πιο ελκυστικό για τους ανθρώπους ένα κέντρο με μποτιλιαρισμένους δρόμους, φασαρία και κορναρίσματα, καυσαέριο και δυσκολία στην κίνηση των πεζών;
  • Πώς θα περιφρουρήσετε αύριο το κύρος των πεζοδρομίων, αφού σήμερα το απαξιώνετε επίσημα;
  • Σε μια πόλη που οι ελεύθεροι χώροι μειώνονται και αλώνονται καθημερινά από το ΙΧ αυτοκίνητο, τι μήνυμα δίνει στους πολίτες η παραχώρηση σ’αυτό ασυλίας και ατιμωρησίας;

Ενώ η παγκόσμια πρακτική είναι η αποθάρρυνση πρόσβασης των ΙΧ στο κέντρο των πόλεων, ενώ οι ευρωπαϊκές πόλεις με γενναίες αποφάσεις καταργούν θέσεις στάθμευσης και στενεύουν δρόμους για να δώσουν θέση στους πεζούς και τα ποδήλατα, εμείς κάνουμε το βήμα προς τα πίσω: Σπρώχνουμε στην άκρη τους πεζούς, αποκλείουμε ακόμη περισσότερο τους ανάπηρους, διευκολύνουμε...τα αυτοκίνητα να φτάσουν στο κέντρο. Μα δεν ψωνίζουν τα αυτοκίνητα, οι άνθρωποι ψωνίζουν! Γι' αυτούς πρέπει να σχεδιάσουμε την πόλη.

Εμείς -ακόμη και τώρα- προτείνουμε ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ της πόλης. Υποστήριξη για στάθμευση περιφερειακά, λεωφορεία-εξπρές από τους χώρους στάθμευσης στο κέντρο, μια άλλη Θεσσαλονίκη με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν!


H ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ

Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου