Παγκόσμια ημέρα κλιματικών αλλαγών


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στις Κλιματικές Αλλαγές, οι Συλλογικότητες, ΜΚΟ και Φορείς της Θεσσαλονίκης, που συνιστούν το ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, κάλεσαν τους κατοίκους να διεκδικήσουν το τοπίο της πόλης για μια άλλη πρόταση για τη ζωή.

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 6 Δεκεμβρίου 2008 μπροστά στην πύλη της ΔΕΘ στη ΧΑΝΘ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε με μόνο στόχο να περικυκλώσει συμβολικά την ΔΕΘ και το Γ’ Σώμα Στρατού και να διεκδικήσει την μελλοντική διαμόρφωση του χώρου σε ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΝΗ.

Ενώνοντας τα χέρια περίπου 800 πολίτες, σε μια συμβολική κίνηση προστασίας, έκαναν αλυσίδα ζωής από την πύλη της ΧΑΝΘ, στο Συντριβάνι, έφτασαν στο Παλαί ντε Σπόρ και το 424 πρώην Γ.Σ.Ν. για να ολοκληρώσουν τον κύκλο με το Γ΄ ΣΣ!

Πρόκειται για ένα τεράστιο -για δεδομένα της πόλης- σύστημα ελεύθερων χώρων ακριβώς στο κέντρο της, που είναι αδιαπραγμάτευτο! Αυτή η ενιαία ΖΩΝΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ είναι η μοναδική ευκαιρία ανάσας για το ΚΕΝΤΡΟ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

“Και αυτή τη μέρα της δράσης καταθέτουμε απερίφραστα ότι θα το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο!“ - Δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου της Θεσσαλονίκης

“Δεν έχουμε πια τα περιθώρια να αφήσουμε το πράσινο της πόλης αβοήθητο, στην τύχη του” - Διαλάλησε και το πολύχρωμο πλήθος της αλυσίδας του ονείρου!

Θέλει επιμονή, υπομονή και όραμα ο Πολιτισμός!

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 7 Δεκεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση στο ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ. Συμβολικά γύρω στα 150 δέντρα φυτευτήκαν από συμπολίτες μας που με φροντίδα και αγάπη έδωσαν το μήνυμα για καμιά νέα δόμηση στους ελεύθερους δημόσιους χώρους που απομένουν στην πόλη και για την απόδοση τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία ως ΖΩΝΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.

Σε μια πόλη όπου το 77% της επιφάνειας της καλύπτεται από τσιμέντο, το 19% από άσφαλτο και το 4% από πράσινο, το μόνο συνδετικό στοιχείο με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι η αρνητική πρωτιά στην ατμοσφαιρική ρύπανση.


ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, ΔΡΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Συμμετέχοντες Φορείς:

Αναπηρία Σήμερα, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών, Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Επιτροπή Κατοίκων Καραμπουρνάκι, Green Attack, Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων-ΚΕΑΝ, ΠΟΛΙΤΕΣ κατά της Υποθαλάσσιας, Σύλλογος Κατιρλιωτών, Σύλλογος Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Στρατοπέδου Καρατάσου, Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία, Streetpanthers, Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης, Φίλοι του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης

Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου