Παγκόσμιο συνέδριο αστικής κινητικότητας στη Βαρκελώνη


Δελτίο ΤύπουΗ «Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών» στο παγκόσμιο συνέδριο αστικής κινητικότητας στη Βαρκελώνη
Η τάση εκδίωξης των ΙΧ αυτοκινήτων από τα κέντρα των πόλεων και ο σχεδιασμός πράσινων διαδρομών με κέντρο τον άνθρωπο εκφράστηκε με όλους τους τρόπους στο 9ο διεθνές συνέδριο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη στις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου.Το συνέδριο διοργάνωσαν η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας και ο δήμος Βαρκελώνης, σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση Walk21.Οργανώσεις πολιτών από όλο τον κόσμο αλλά και εκπρόσωποι υπουργείων, άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνοι σχεδιασμού, πανεπιστημιακά ιδρύματα συναντήθηκαν για τρεις μέρες στην πόλη που τείνει να γίνει παγκόσμιο κυκλοφοριακό πρότυπο, και παρουσίασαν τους τρόπους με τους οποίους πρασινίζουν τα κέντρα των πόλεών τους και αναδεικνύουν το περπάτημα και το ποδήλατο, όχι μόνο σε έναν απόλυτα αποδεκτό και ευχάριστο τρόπο μετακίνησης, αλλά και σε σημαντικότατο παράγοντα πρόληψης των ασθενειών του αστικού τρόπου ζωής.Από τη χώρα μας συμμετείχε ο καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Θάνος Βλαστός και οι οργανώσεις «Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών» και Streetpanthers.Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ότι το 52% των μετακινήσεων στην πόλη του γίνονται πλέον με μη μηχανοκίνητα μέσα, δηλαδή με τα πόδια ή με ποδήλατο. Ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης είπε, ότι αφού έχουν πετύχει να είναι η πιο φιλική στους πεζούς πόλη στον κόσμο, τώρα αντιμετωπίζουν υπερπληθώρα ποδηλάτων και προσπαθούν να ενθαρρύνουν τον κόσμο να κυκλοφορεί μόνο με τα πόδια!
Όλοι οι δήμαρχοι που μίλησαν, όπως και οι υπεύθυνοι σχεδιασμού των πόλεων που πήραν το λόγο, τόνισαν ότι δίνουν σημασία στον άνθρωπο και όχι στο αυτοκίνητο, και πώς ξανασχεδιάζουν τις πόλεις τους αφαιρώντας χώρους από το αυτοκίνητο και δημιουργώντας πεζόδρομους και πάρκα, ξαναζωντανεύοντας έτσι, εκτός από το περπάτημα και την ποδηλασία, ανθρώπινες δραστηριότητες όπως το παιχνίδι και η ανέμελη βόλτα που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί.Στο συνέδριο τονίστηκαν:
  • Η ιεράρχηση του δικαιώματος προτεραιότητας στους δρόμους και τις διασταυρώσεις. Πρώτα ο πεζός, μετά το ποδήλατο, και ακολουθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα επαγγελματικά οχήματα και τελευταίο το Ι.Χ.
  • Η αυξανόμενη επικράτηση των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας (shared space) στις γειτονιές: Χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς περιορισμούς, αυτοκίνητα και άνθρωποι συνυπάρχουν με απόλυτη προτεραιότητα των πεζών.
  • Η σημασία μικρών τοπικών βελτιώσεων σε επίπεδο γειτονιάς με τη συνεργασία των κατοίκων. Η διαμόρφωση μιας στάσης λεωφορείου, μια υπερυψωμένη διάβαση ή το πρασίνισμα μιας νησίδας μπορεί να φέρει την αλλαγή και να «ξυπνήσει» στην τοπική κοινωνία την απαίτηση για όμορφο και φιλικό προς τον πεζό περιβάλλον.
  • Η συμβολή των κινημάτων πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο τολμηρές λύσεις δίνονται εκεί που υπάρχουν μεγάλες και δραστήριες οργανώσεις πολιτών (Living streets στη Μ. Βρετανία και Αυστραλία, America Walks στις ΗΠΑ, Green Cities στον Καναδά).
  • Η σημασία του (απλού και ταπεινού) περπατήματος στην υγεία. Ο William Bird, εκπρόσωπος της οργάνωσης Intelligent Health από τη Μεγάλη Βρετανία, έκανε μια απαρίθμηση σύγχρονων προβλημάτων υγείας (παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη) για τα οποία το περπάτημα αποτελεί την πιο σημαντική πρόληψη. Αναφέρθηκε επίσης στα –καθόλου ευκαταφρόνητα- οικονομικά οφέλη κάθε οικονομίας από τη μείωση των δαπανών περίθαλψης και χρήσης φαρμάκων για πραγματικές ή φανταστικές αιτίες που θεραπεύονται με το περπάτημα.
  • Η αποκάλυψη αναγκών που νομίζαμε πως δεν υπάρχουν. Η Cynthia Nikitin, αντιπρόεδρος της αμερικανικής ΜΚΟ Projects for public space με πάνω από 2.000 έργα αναμόρφωσης δημόσιων χώρων στο ενεργητικό της, ανέφερε την εντυπωσιακή περίπτωση ενός τεράστιου πάρκιγκ με αυτοκινητόδρομο στο Χιούστον, που μετατράπηκε σε ένα μεγάλο πάρκο, το οποίο δέχτηκε 75.000 επισκέπτες κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο της λειτουργίας του. Έκπληκτοι οι δημιουργοί του αναρωτιόνταν: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι χθες;»


Στο συνέδριο παρουσιάστηκε ο καταστατικός Χάρτης για το Περπάτημα (International Charter for Walking) που υπογράφτηκε από τους συμμετέχοντες φορείς και ιδιώτες.
Το επόμενο Παγκόσμιο συνέδριο των πεζών θα γίνει στις 7 με 9 Οκτωβρίου 2009 στη Νέα Υόρκη.


Δείτε την αφίσα του συνεδρίου


Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου