Εκδηλώσεις για την εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο: ήταν μόνο η αρχή!

 

 

Με επιτυχία τελείωσε το διήμερο των εκδηλώσεων, που οργάνωσαν 12 κινήσεις πολιτών της πόλης μας στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής εβδομάδας χωρίς αυτοκίνητο. Το Σάββατο το πρωί πάνω από120 άτομα περπάτησαν στους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια του κέντρου, συναντώντας πέρα από τις κακοτεχνίες και πλήθος εμποδίων. Από αυτοκίνητα, μηχανές μέχρι τα τραπεζοκαθήσματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις κάνουν τα πεζοδρόμια αδιάβατα.

 

 

Με καροτσάκια, μπαλόνια στα χέρια (πόλεις χωρίς αυτοκίνητα), πικέττες (πεζός σε απόγνωση) με φυλλάδια που μοιράζονταν στους περαστικούς έγινε αισθητή η πορεία των πεζών. Μάλιστα πιο αισθητή έγινε στους καταστηματάρχες που έχουν απλώσει παράνομα στις πιο πολλές περιπτώσεις τραπεζοκαθήσματα και οι πεζοί αναγκάστηκαν να τα μετακινήσουν για να περάσουν, πράγμα που θα έπρεπε να είχε φροντίσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης εδώ και καιρό.

 

 

 

 

 

Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι όπου έγινε επιβίβαση στο καράβι ΚΛΕΙΩ, για να ακολουθήσει βόλτα μέχρι το Μέγαρο Μουσικής με εικονικές στάσεις ενδιάμεσα, υποδεικνύοντας τον τρόπο που θα έπρεπε να γίνεται η μετακίνηση των πολιτών σε μια πόλη παραλιακή. Η εικόνα που είχαν οι επιβάτες του καραβιού με μποτιλιαρισμένη εκείνη τη στιγμή τη Λεωφόρο Νίκης, δείχνει τα αδιέξοδα του τρόπου ανάπτυξης και μετακίνησης που εφαρμόζεται στην πόλη μας.

Την Κυριακή έγινε επίσης με μεγάλη επιτυχία (πάνω από διακόσοι ποδηλάτες συμμετείχαν) η ποδηλατοπορεία που ξεκίνησε από το Άγαλμα του Βενιζέλου για να επιστρέψει πάλι εκεί.(περνώντας από Εγνατία, Εθνικής Άμυνας, Μ.Αλεξάνδρου, Ανθέων, Μαρτίου, Β.Ολγας, Τσιμισκή Βενιζέλου, Εγνατία). Με μπαλόνια και συνθήματα απαίτησαν να υπάρξει σχεδιασμός για την ένταξη του ποδηλάτου στη μετακίνηση των Θεσσαλονικιών.

 

 

 

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα προγραμματιστεί συνάντηση των κινήσεων για να συζητηθεί ο τρόπος που θα συνεχιστούν οι κοινές δράσεις. Γιατί τώρα ήταν μόνο η αρχή!!

Από τα ΝΕΑ της Παρασκευής 26/9/2008

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ και χωρίς αυτοκίνητο», «Πεζός σε απόγνωση»...

Με παιδικά καροτσάκια, ποδήλατα, μπαλόνια, πλακάτ και πεζούς πλημμύρισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο. Μέλη δώδεκα Κινήσεων Πολιτών διέσχισαν κατειλημμένα από τραπεζάκια και μοτοσυκλέτες πεζοδρόμια, ζητώντας το αυτονόητο: σεβασμό στους πεζούς!

«Ζητούμε να κατασκευαστούν στην πόλη ποδηλατόδρομοι, καθώς και να ενισχυθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες με γραμμή τραμ, θαλάσσια συγκοινωνία και προαστιακό σιδηρόδρομο έως το λιμάνι» είπε στα «ΝΕΑ» η κ. Ευαγγελία Χρυσοπούλου.

Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου